Пловдив | Hotel Landmark Creek Plovdiv

Пловдив

Пловдив е административен, икономически и културен център на централната част на Южна България. Разположен е в трансконтиненталния път Лондон – Истанбул – Калкута. Има население от около 360 000 души. Разположен е в западната част на българската част от Тракия, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което е наричан „Градът на седемте тепета“. Пловдив е вторият по големина културен , академичен и спортен център на България, със забележителен Архитектурно-исторически резерват Старинен Пловдив, антични театри и одеони, многобройни монументи и паментници, опера, театри, музеи, галерии, концертни зали; най-големия гребен канал на Балканите, 8 висши училища, международен панаирен комплекс и др.

Пловдив съчетава различни културни пластове от времето на античността през Средновековието и Възраждането до модерни времена. Съвременник на Троя, в него се пресичат и наслагват много култури и епохи: древната тракийска култура се съчетава с античния гръцки полис, крепостта на Филип Македонски се допълва от елемнти на равнославянската култура; Римската империя и Византия. Най-старите следи от селище на днешен Пловдив са от неолита, датиращи от близо 6000 г. пр. Хр., а първото цивилизовано селище Евмолпия е основано от траките ок. 1200 г. пр. Хр. През историята Пловдив е носил различни имена: Кендрисос, Евмолпия, Филипополис, Пулпудева, Тримонциум, Улпия, Флавия, Юлия, Пълдин, Филибе и др.

Град с духа на типичната българска етническа и религиозна толерантност, в Пловдив живеят и турци, гърци, арменци, евреи и др.

Гребен канал Пловдив

Най-големия гребен канал на Балканите!

В Пловдив има множество спортни съоръжения и футболни стадиони. Тук е построен и най-големият спортен център в България – спортен комплекс „Пловдив”. Разположен в северозападната част на града, комплексът включва стадион за 55 000 зрители, най-големия гребен канал на Балканите, закрит плувен басейн, открити и закрити тенискортове и лекоатлетическа писта. На първия му километър е разположен и хотел Ландмарк.

Климатът в Пловдив е преходно-континентален, типичен за доста централни южни части на Европа. Средната годишна температура е 12,3°С. Средната максимална температура през юли е 30,3°С. Средната височина на снежната покривка е между 2 и 4 см, а максималната между 6 и 13 см.

Абонамент за Нюзлетър

Следете нашите интересни предложения!

[mailpoet_form id="1"]